
WALDORF PEDAGOJİSİ
Waldorf Pedagojisi, 1919'da Avusturyalı filozof, eğitimci ve bilim adamı Rudolf Steiner tarafından kurulmuştur. Bu pedagoji, sağlam çocuk gelişimi ilkelerine dayanır ve insanın tüm yönlerini beslemeye çalışan bütüncül bir yaklaşımı benimser.
Çocuğun ilk yedi yılında Waldorf pedagojisindeki temel ilke TAKLİTTİR.
Çocuk, büyüme ve gelişimi devam eden bir varlıktır. Çevresindeki dünyaya bağımlı olduğundan TAKLİT ETME yoluyla kendini onun içine kaptırır. Bu nedenle çocuğu kaliteli bir çevre ile çevrelemek çok önemlidir. Çünkü 0-7 yaşta çocuk tamamen bir duyu organıdır; tüm duyuları açıktır ve çevresindeki tüm izlenimler ona nüfuz eder ve onu şekillendirir. Eğitmenlerin güler yüzlü olması ve özellikle de zorlamasız içten sevgi önemlidir. Fiziksel ortama ılık bir akımla yayılan bu tür sevgi, aslında fiziksel organların biçimini de etkiler. Sağlıklı örneklerin taklit edilmesi, böyle bir sevgi atmosferinde olanaklı olursa, çocuk doğru ortamda bulunuyor demektir.
Erken çocukluk döneminde TAKLİT, nefes almak kadar önemlidir.
Rudolf Steiner, sağlıklı erken çocukluk eğitimi için temel olan deneyimler hakkında konuşmuş ve aşağıdaki ögeleri saymıştır:
Sevgi ve sıcaklık, şefkat,
Çevre ve ortamın biçimlendirilmesi ve duyuların beslenmesi,
Yaratıcı, sanatsal deneyimler,
Çocuğun taklit etmesi için örnek olacak anlamlı erişkin faaliyeti,
Serbest, özgür imgesel oyunlar,
Çocukluğa özgü güçlerin bakımı ve korunması,
Sevinç, mizah duygusu ve mutluluk yaşantıları,
İçsel gelişim yoluna girmiş erişkin eğitmenler.
Waldorf Pedagojisi, çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığını desteklemek ister ve eğitimin yaşamın ileriki safhalarındaki olası etki ve sonuçlarını sorgular.
60 yılı aşkın bir süredir küçük çocuklarda gelişimsel dönüm noktalarını gözlemleyen ünlü Gessell Çocuk Gelişimi Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, çocukluğun gelişim evrelerinin onları izledikleri altmış yılda değişmediği gerçeğini yeniden doğruladı . Dış dünyamızın talepleri hızlanmaya devam etse de çocuklar aceleye getirilemeyecek, kendi doğal hızlarında gelişirler. Waldorf okulları, bu hıza saygı duyar ve her çocuğun doğal gelişimine inanır.
Aşağıda Waldorf Eğitiminin temel unsurları bulunmaktadır.

Her Çocuk Bir Müfredattır
Çocukluk dönemi bir defa yaşanır ve bu dönem yavaşlamayı, serbest oyunu, anlamlı ve gerçek işlerle uğraşmayı gerektirir. Yuvamızda çocuklara kendini keşfetmesi için yeterli alan ve zaman sağlarız. Ev ortamı sıcaklığında bağ kurmayı önemser ve çocuğun kendisini bir müfredat olarak görürüz.